Verkleuringen

Verkleurde tanden

Niemand heeft dezelfde kleur tanden en ook geen enkele natuurlijke tandenrij heeft precies dezelfde kleur. Sommige mensen hebben van nature witte tanden en bij anderen zijn ze wat geler.

Tandbeen en glazuur

Tanden zijn opgebouwd uit glazuur en tandbeen. De dikte van het glazuur en de kleur van het tandbeen bepalen voornamelijk de kleur van de tand. Het glazuur van tanden en kiezen is nagenoeg doorzichtig. De oorspronkelijke kleur van het tandbeen is erfelijk bepaald. De hoektanden zijn vaak wat geler, dit komt doordat deze een dikkere laag tandbeen hebben dan de overige tanden.

Hoe ontstaan verkleurde tanden en kiezen?

Tanden en kiezen kunnen verkleuren door verkleuringen in het tandbeen en glazuur (inwendige verkleuringen) en veranderingen aan het tand- of kiesoppervlak (uitwendige verkleuringen).

Hoe ontstaan inwendige verkleuringen?

Inwendige verkleuringen ontstaan door:

  • Een val of een klap op de tand. De tand kan grijs, geel of blauw verkleuren. Dit wordt ook wel een 'dode' tand genoemd. De verkleuring wordt veroorzaakt door het afsterven van de tandzenuw. Als de tand geleidelijk aan geel verkleurt, is dat een teken dat de tandzenuw zich terugtrekt. Deze verkleuringen is meestal door de tandarts te verhelpen.
  • Het natuurlijke verouderingsproces. De glazuurlaag wordt namelijk dunner en de laag tandbeen dikker. Er komen dan barsten in het dunnere glazuur. Daardoor dringen kleurstoffen uit voedingsmiddelen makkelijker in de tand door. Ook deze verkleuring is in vele gevallen door de tandarts te behandelen.
  • Ontwikkelingsstoornissen in het allereerste begin van een tand of het gebruik van geneesmiddelen op jonge leeftijd. Deze verkleuringen zijn vaak vlekachtig of bandvormig. De tandarts kan zulke verkleuringen wegslijpen en herstellen met een tandkleurig vulmateriaal.
  • Hoe ontstaan uitwendige verkleuringen?

    Uitwendige verkleuringen ontstaan voornamelijk doordat kleurstoffen uit voedingsmiddelen in de tandplak (het wit-gelige laagje op de tanden) dringen. Dit gebeurt onder andere door het drinken van thee, koffie en rode wijn. Ook roken is een veelvoorkomende oorzaak van verkleuringen. Oplossing? In bijna alle gevallen is het mogelijk uw tanden een mooiere kleur te geven. Denk hierbij aan het plaatsen van facings of het bleken van de tanden. Voor meer informatie kijkt u op Max Cosmetics, wij helpen u graag aan uw meest stralende lach.

    Call Now ButtonBel direct