Sealen

Sealen houdt in het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in de tanden en kiezen. De tandarts of mondhygiënist sealt doorgaans met een kunststoflak. Deze kan geelwit of transparant of zijn.

Waarom sealen?

Sealen wordt gedaan om het ontstaan van gaatjes te voorkomen. Het beschermt de kiezen op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, vooral in de groeven en putjes. Deze zijn het kwetsbaarst, vooral als ze diep en smal zijn. Met alleen een tandenborstel kun je de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal direct nadat de volwassen kies helemaal is doorgebroken. Op dat moment is de kans op gaatjes namelijk het grootst.

Verloop behandeling

Reinigen en etsen

Als eerste maakt de tandarts of mondhygiënist de kies goed schoon met een instrument of borsteltje.
Om de kunststoflak goed te laten hechten, ruwt de tandarts of mondhygiënist de groefjes en putjes in het glazuur op met een zure vloeistof of gel. Dit heet etsen. Meestal gebeurt dit met een kwastje of een spuitje nadat de kies is droog geblazen.

Spoelen en drogen

Na een korte inwerktijd wordt de zure vloeistof of gel weg met water weggespoeld. Dit gebeurt met een lucht-/waterspuit. Speeksel zorgt ervoor dat de lak niet goed aan de kies hecht. Daarom houdt de tandarts of mondhygiënist de kies met wattenrolletjes en een speekselzuiger droog. Op deze manier kan er geen speeksel bij de kies komen.

Sealen

Nu kan de tandarts of mondhygiënist de kunststoflak met een kwastje of instrument op de kies aanbrengen. De lak is zeer dun en vloeit direct tot diep in de bodem van de groefjes en de putjes.

Verharden van de lak

Nadat de lak op de tanden is aangebracht moet de lak hard worden gemaakt. Dat gebeurt met een lamp die blauw licht afgeeft. Soms gebruikt de tandarts of mondhygiënist een oranje schermpje om de ogen tegen het blauwe licht te beschermen. Tot slot controleert de tandarts of mondhygiënist of de lak goed op zijn plaats zit.


Call Now ButtonBel direct