Fluoride

Fluoride is een natuurlijke stof, die de tanden en kiezen sterker maakt. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Daarom is het belangrijk fluoride te gebruiken bij de dagelijkse verzorging van het gebit.


Hoe kan fluoride worden toegepast?

Tanden poetsen is de beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in bijna alle tandpasta's. Verder zijn er onder meer fluoridetabletjes en spoelmiddelen met fluoride, die naast de tandpasta kunnen worden gebruikt. Doet u dit alleen op advies van de tandarts, mondhygiëniste of orthodontist.


Wanneer moet je beginnen met fluoridetandpasta?

Zodra de eerste melktandjes zijn doorgebroken, kan worden begonnen met één keer per dag de tanden te poetsen met fluoridepeutertandpasta. Voor kinderen van twee, drie en vier jaar is het advies twee keer per dag te poetsen met deze tandpasta. Vanaf het vijfde jaar kan gepoetst worden met 'gewone' fluoridetandpasta voor kinderen.


Hoeveel tandpasta mag ik gebruiken?

Op de borstel hoeft steeds maar een klein beetje tandpasta te worden gedaan. Een bolletje ongeveer zo groot als een erwt.


Kan het kwaad als kinderen de tandpasta doorslikken?

Nee. Het kan geen kwaad als kinderen bij het poetsen tandpasta doorslikken.


Heeft fluoride bijwerkingen?

Bij juist gebruik heeft fluoride geen bijwerkingen. Over de hele wereld wordt fluoride voor een sterk gebit aangeraden. Als te veel fluoride wordt gebruikt, kunnen witte vlekken op de tanden van het blijvend gebit ontstaan. Dat ziet er niet mooi uit, maar de tanden worden hierdoor niet zwakker.


Wat zijn andere vormen van fluoridetoediening?

De tandarts kan adviseren om fluoridetabletjes te gebruiken, met fluoride te spoelen of bij de controle een behandeling met fluorgel te doen.


Call Now ButtonBel direct